Sikko bedankt (1)
‘Het groene geweten’ van de gemeenteraad. Zo betitelde Jetty Eugster, voormalig burgemeester van Schijndel, PvdA-raadslid Sikko Oegema in 2016. In Meierijstad zette Sikko zijn missie door om de gemeente duurzamer te maken. Tot de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Daarna neemt Sikko afscheid van de gemeenteraad. Maar niet van de PvdA.
In een drieluik blikken we met Sikko terug op 5 jaar Meierijstad. Vandaag over de start van Meierijstad.
Hoe kijk je terug Sikko op de start van Meierijstad?
“Ik vond het wel spannend. Ik realiseerde me dat we met Schijndel een goede gemeente opgaven, waar veel mensen trots op waren. Ik stond weliswaar achter het besluit. Ik zag om me heen dat kleinere gemeenten kwetsbaar werden. Dat het goed ging, is geen garantie dat het goed zou blijven gaan. Het instemmen met een herindeling voelde best zwaar. Alsof je gaat verhuizen en een woning achter laat met veel mooie herinneringen. Je verhuist naar een woning die je wel hebt gezien, maar er gaan wonen is toch wat anders. Dan ga je pas ervaren wat het verschil is. Daarmee voelde ik de verantwoordelijkheid om met elkaar een succes te maken van Meierijstad”.
Dat mocht je doen met een tweekoppige fractie.
“Ja, we haalden maar 2 zetels. Dat was een teleurstelling. Maar het is wat het is, je gaat aan de slag. Naarmate ik merkte dat we invloed hadden in de raad, de coalitie en het college, gaat dat zetelaantal minder een rol spelen. De passie voor de inhoud blijft even sterk of je nou groot of klein bent. Het goede doen waar we voor staan. De mensen, onze idealen, voor mij persoonlijk is dat sterk gericht op een eerlijke verdeling van middelen door alles heen en aandacht voor groen, de natuur en duurzaamheid”.
Je zegt het al. De PvdA ging meebesturen.
“Ik ben lid van de Partij van de Arbeid omdat het een partij is die mee durft te besturen. Daardoor heb je invloed en sta je niet aan de zijlijn. In deze coalitie was gelukkig veel ruimte voor onze inbreng. Woningbouw werd een breder gedragen thema en duurzaamheid ook. Al kan het voor mij altijd nog ambitieuzer. Dat heb ik in de raad ook vaak laten horen. Tot vervelens toe voor sommigen misschien, maar er is inmiddels wel aandacht voor het thema”.
Bijvoorbeeld op het moment dat er gestemd moest worden over de vergunning voor een megastal in Nijnsel.
“Dat was een pittig dossier hoor. Wij waren absoluut geen voorstander van die megastal. Ik zag de klem waarin de omwonenden terecht kwamen. Mensen die daar al jaren woonden. Ik wilde echt niet dat de gemeente daar aan meewerkte. De coalitie was net 6 maanden onderweg, coalitiepartijen zaten er verschillend in. Binnen de grootste coalitiefractie TEAM Meierijstad was er verdeeldheid. Gelukkig was de coalitie zo volwassen om hier geen crisis van te maken en was er alle ruimte voor partijen en individuele raadsleden voor of tegen te stemmen. Wij stemden tegen. Uiteindelijk verleende het college de vergunning ook niet, al lopen er nog procedures”.
Je vormt samen met Arie de Zwart de fractie. Dat is vast hard werken, zo’n kleine fractie?
“Met alleen 2 raadsleden is het politieke werk niet te doen in Meierijstad. We mochten 3 burgercommissieleden benoemen om ons te ondersteunen. Dat werden Willem van Laarhoven en Martha School uit Sint-Oedenrode en Silvia Derks uit Veghel. Drie politiek ervaren krachten. Met het parallelle vergaderen, waarbij twee commissievergaderingen tegelijkertijd plaatsvinden, was dat nog steeds krap aan. Daarom heb ik gepleit voor het mogen benoemen van een 4e burgercommissielid. Voor de kleinere fracties in Meierijstad is dat echt nodig om het werk goed te verdelen. Gelukkig lukte het om dat voor elkaar te krijgen. Zo kregen we later Marcel Verhoeven uit Schijndel erbij in de fractie en toen Martha stopte stond Loes van Dommelen uit Zijtaart klaar om in te springen. En ik moet zeker ook zeggen dat we met Marsja Derks de afgelopen jaren een kei van een fractiesecretaris hadden. Zij verzette zoveel werk, dat het voor mij als fractievoorzitter heel fijn werken was”.
In dat eerste jaar was het vast ook wennen?
“Jazeker. De waarnemend burgemeester Marcel Fränzel was erg bezig met Meierijstad naar een hoger niveau tillen. Dat zag ik wel. Hij hamerde altijd op het feit dat we nu een gemeente van 80.000 inwoners waren en dat dat betekende dat ook de raadsleden op een andere manier hun werk moesten doen dan in de meer dorpspolitiek van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Ik was het echt niet met alles eens, maar ik begreep wel wat hij bedoelde. De vergaderingen in Meierijstad zijn kwalitatief gegroeid naar een prima niveau. Daar heeft Fränzel hard aan getrokken. En we hebben een goede raadsgriffier met een kleine maar sterke organisatie achter zich”.
Aan het einde van 2017 werd Kees van Rooij benoemd tot burgemeester van Meierijstad. Jij zat in de vertrouwenscommissie.
Inhoudelijk kan ik daar natuurlijk niets over zeggen. Het is niet voor niets een vertrouwenscommissie. Normaal gesproken vind ik vertrouwelijkheid een lastig punt in de politiek, ik respecteer het altijd! Je moet ernaar streven dat zo’n beetje alles in de openbaarheid besproken wordt. In het proces van een nieuwe burgemeester voordragen, begrijp ik de vertrouwelijkheid wel. Het was voor mij bijzonder om mee te maken hoe zoiets verloopt. En ik ben zeer tevreden met de burgemeester die we nu hebben in Meierijstad”.
Over Sikko Oegema
Sikko Oegema (1964) werd geboren in Dalfsen, Overijssel. Hij groeide op in een gezin met een melkveehouderij. Door het vervullen van een vervangende dienstplicht belandde Sikko in Brabant. Hij runde daar een horecavoorziening voor en samen met mensen een verstandelijke beperking bij zorginstelling Haarendael. Sikko bleef in Brabant vanwege de liefde en vestigde zich met zijn vrouw Guusje en zoon Jan Douwe in Schijndel. Hij is werkzaam als milieuadviseur voor BMD Advies en ondersteunt met name industriële bedrijven bij vergunningverlening.
- Category:
- Algemeen