In dit geval een letterlijk kijkje in de keuken. Raadslid Silvia Derks liep mee met toezichthouder Thijs die een restaurant bezocht. Dit in het kader van OD on Tour.
Raadslid Arie de Zwart was met een Groene BOA een middagje op de Campina en had het met ODBN-er Cees onder andere over het pijpenstrootje en stikstof.
Restaurant
Elke toezichthouder/handhaver heeft een eigen aandachtsgebied en portfolio. Thijs gaat over de ‘industriële inrichtingen’, waar ook restaurants onder vallen. Op basis van een checklist wordt dan, samen met de uitbater van het restaurant, gecontroleerd of alles op orde is. In dit geval gaat het bij ‘alles’ om zaken als afvalstoffen, afzuigsystemen en koelingen. Een kijkje in de vetput hoort er dan ook bij (zie foto onder dit bericht).
Spannend
Voor de ondernemer is het toch altijd een beetje spannend als er een toezichthouder langs komt. Thijs neemt daarom de tijd om eerst rustig uit te leggen wat hij komt doen en hoe hij het aanpakt. Daarna loopt hij samen met de uitbater door het pand en bekijkt alles. Ook wat goed is, wordt benoemd. Daarna volgt een afsluitend gesprek waarin alle opvallende zaken worden benoemd en afspraken worden gemaakt over wat er moet worden opgelost. Een en ander wordt vastgelegd in een officiële brief met checklist die naar aanleiding van het bezoek worden opgesteld en naar de ‘inrichtinghouder’ wordt verzonden.
Thijs: “Ik vind het belangrijk om vanaf het begin zo transparant en helder mogelijk te zijn, zodat de ondernemer weet waar hij of zij aan toe is. Daar hoort ook bij dat ik goed uitleg waarom iets verbeterd moet worden, zodat ondernemers begrijpen waarom iets verplicht is in het kader van de geldende wetgeving.”
Projectmatige aanpak
De gemeente geeft opdracht aan de Omgevingsdienst voor het uitvoeren van toezicht en handhaving. De Omgevingsdienst werkt projectmatig en risicogestuurd waardoor meer impact is op toezicht en handhaving. Daarnaast vinden generieke bezoeken plaats bij bedrijven die aandacht behoeven door de milieurelevante activiteiten. Dit wordt met de gemeente besproken en vastgesteld in een werkprogramma. De gemeenteraad kan invloed uitoefenen op de reikwijdte en aard van de opdracht.
Integrale blik
Een restauranthouder heeft niet alleen te maken met een Omgevingsdienst, maar ook met de brandweer en de voedsel- en warenautoriteit. Iedereen heeft z’n eigen deskundigheid en eigen inspecteurs die de zaak komen bekijken. Het zou toch mooi zijn als elke inspecteur een beetje van de aandachtspunten van de andere expertises mee zou mogen nemen. Dat maakt het werk voor een toezichthouder/handhaver nog leuker én het is efficiënter. Omdat niet alle inspecteurs overal langs hoeven én op basis van signalen en gesignaleerde risico’s meer gerichte bezoeken kunnen worden afgelegd.
Dilemma’s
Tijdens de autorit van en naar het restaurant (toezichthouder zijn, betekent ook veel reistijd) bespraken we een aantal dilemma’s. Over grijze gebieden en het al dan niet aannemen van cadeautjes. Daarin komen zijn en mijn werk overeen . Beiden vonden we dat je de ‘schijn van belangenverstrengeling ten alle tijden moet voorkomen’. We hebben dus alleen een glas water gedronken in het restaurant.
Conclusie
Werken bij de Omgevingsdienst als toezichthouder en handhaver is leuk, veelzijdig en belangrijk. En een meer projectmatige aanpak en integrale blik kan zinvol zijn en is iets om in de gemeenteraad te bespreken.

