Waarom is het (nog steeds) belangrijk is op een vrouw te stemmen? Onlangs zijn we als Vrouwen in Politiek – Meierijstad (ViP-M) in gesprek geweest met de 3 vrouwelijke kandidaten van PvdA-GroenLinks. Als u onze campagne in social media, de kranten of op straat hebt meegekregen in de afgelopen weken, zult u ze vast wel herkennen: Silvia Derks, Loes van Dommelen en Sharon Thonies.
Stemmen op een vrouw
Het kunnen stemmen op een vrouw, daar is voor gestreden; dat was niet altijd mogelijk. Loes stemt echter niet persé op een vrouw, al zou ze hier gevoelsmatig wel voor gaan. In basis gaat het voor haar over dat iemand het goed doet, met wel als kanttekening dat vrouwen moeten laten zien dát en waarin zij belangrijk zijn.De reden dat Sharon op een vrouw gaat stemmen is dat vrouwen toch op een andere wijze tegen politiek aankijken. Betrokken bij de mens en bij de inhoud, hun anders kijken naar het oplossen van problemen.
Vertegenwoordiging in de politiek
“Het gaat niet zozeer om alleen de vrouwen zelf, maar een bredere afspiegeling van de samenleving. Denk daarbij ook aan mensen met een migratie achtergrond, de LHBTIQ+ of van diverse religies.
En het gaat er ook om welke plekken zij innemen. Voorbeeld: Is de oppositie vertegenwoordigd met meer vrouwen dan de coalitie, dan wordt de vrouw ook minder gehoord. En dan gaat het ook nog om profileren en wat lef.”, aldus Silvia. Sharon vult daarop aan dat de zienswijze van mannen en vrouwen verschillend zijn. Beiden vertegenwoordigd zou zorgen voor een goede en afgewogen samenwerking. Loes vindt het heel belangrijk in deze “dat in de politiek iedereen gelijkwaardig is aan elkaar en het niet uit maakt waar je vandaan komt. Hoeveel geld je hebt of wat je mee krijgt. En ik denk dat mannen toch heel snel denken in hiërarchie, in belangrijkheid en dat vrouwen veel natuurlijker hebben dat iedereen gelijkwaardig is aan elkaar”.
Interesses en kwaliteiten als begin
Als student aan een Kunstacademie heeft Sharon haar maatschappelijke betrokkenheid kunnen uiten in haar ‘projecten’. Nu wil ze, bijvoorbeeld haar ervaringen als vrijwilliger met eenzaamheid onder jongeren, gaan uiten in politieke zin. Ze is afgelopen jaar ingestapt in de politiek. “Een totaal andere wereld, andere wijze van met elkaar omgaan, andere wijze van communiceren, daar is tijd voor nodig om erachter te komen hoe het werkt. Maar na 2 jaar wil ik graag commissielid zijn.” De ervaring dat het werk en politiek actief zijn elkaar versterken heeft Loes ook. Haar natuur is om voor de ander te zorgen, ze is werkzaam in de zorg. Zij is nu een jaar commissielid geweest met zorg als hoofdthema. Silvia heeft van deze drie de langste politieke carrière. Ze heeft Sociologie gestudeerd en daarvoor veel onderzoeken gedaan bij de overheid. De grondbeginselen van de sociaal democratie triggerden haar. Door haar afkomst heeft ze ervaren dat er vangnetten nodig zijn voor mensen die hulp nodig hebben. Daar wilde ze zich graag voor inzetten.
Het rolmodel voor de jongere generatie
Loes haar grootste rolmodel is haar opa. “Dat komt, mijn opa is harstikke oud, hij ziet niet meer en kan bijna niet meer lopen. En ik ken geen man die zo tevreden is als hij en nog zo de zin heeft om te leven. Juist die balans, vind ik echt heel mooi. Ik heb altijd een hele goede band gehad met mijn opa. Ik denk dat wij allebei hetzelfde zijn; ik hoef geen grote dingen, maar een klein gebaar is voor mij fantastisch.” Sharon haar rolmodel is Kauthar Bouchallikht van GroenLinks vanwege haar standvastigheid en betrokkenheid. “Ze neemt je mee in haar verhaal, in haar verontwaardiging over onrecht. Op een manier die uitnodigend is om zelf ook in actie te komen.” Lutz Jakobi van de PvdA is een echt ‘No nonsens’ type. Mevrouw Koopmans (virologe) heeft haar deskundigheid. Zij zijn Silvia’s rolmodellen. Silvia denkt dat zij anderen ook kan inspireren door ‘gewoon het te doen, niet bang te zijn’. “De mening van de ander is ook maar een mening.”
Politiek actief blijven
Loes voelde zich van begin af aan welkom geheten in de fractie. “Ik heb me altijd, en dat vind ik echt heel bijzonder, een onderdeel gevoeld van. Terwijl ik echt nul kennis had, nul ervaring en ik alleen maar mijn enthousiasme heb meegebracht. Ik ben echt geprikkeld door de politiek, doordat ik er achter kwam dat de effecten daarvan zo zichtbaar zijn, in het dagelijks leven. En ik dacht, als ik dan zo’n groot ideaalbeeld heb (gelijkwaardigheid, gelijke kansen), dan is de enige manier om dat kenbaar te maken er zelf iets mee te gaan doen. Dat maakt dat je bijvoorbeeld voor de minderbedeelde op kunt komen.” Silvia is ook nog niet klaar in de politiek: “Politiek vraagt een lange adem, maar je gaat wel over het beleid van alles wat er gaat komen. Je kunt het verschil maken door je in te zetten voor een bepaald onderwerp. Het spel en het debat tussen partijen is leuk. Het valt me wel eens tegen dat er gekozen wordt voor het meest acceptabele besluit en niet het beste besluit, daarbij ontbreekt het nog wel eens aan deskundigheid (van de raadsleden).”
Sharon moet haar debuut dus nog maken, maar weet zeker dat ze wat kan gaan betekenen. Geen schroom bij haar: “Vrouwen laat je nooit uit het veld slaan, je weet dat je het waard bent!”
Tot slot: “Wat ik zie is dat vrouwen druk zijn met veel verschillende rollen; moeder, echtgenoot, huishouden, collega, sporten. Ze doen dat allemaal maar waarom gunnen ze zichzelf niet ook een actieve rol in de politiek?”, aldus Silvia. “Want”, zo sluit ze af, “ook hier geldt de Pippi-uitspraak: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan”.
ViP-M staat voor Vrouwen in Politiek Meierijstad.
ViP is dé organisatie binnen de PvdA-GroenLinks die streeft naar emancipatie en participatie van alle vrouwen en mannen in een samenleving die gebaseerd is op vrijheid en gelijkheid in verscheidenheid.
Marsja Derks, Marja Stevens en Martha School zijn de trekkers van ViP-M.