Raadslid Silvia Derks was vrijdag 17 juni, op haar verjaardag, aanwezig bij een bijeenkomst van IBN op de locatie Veghel. Ze liet zich bijpraten over de organisatie, de medewerkers en de toekomst.
Raadsleden en wethouders van de gemeente Boekel, Bernheze en Meierijstad waren uitgenodigd om kennis te maken met IBN en met haar medewerkers. Zo’n 40 deelnemers waren er op deze hete dag. Vanuit Meierijstad waren de wethouders Menno Roozendaal en Rik Compagne aanwezig en vertegenwoordigers van de fracties PvdA-Groenlinks, VVD, Lokaal en Gemeentebelang. Er was ook een fractie die zich wel had opgegeven, maar niet is komen opdagen.
PIM en IBN
Alles wat met werk en arbeidsbemiddeling te maken heeft in Meierijstad is betrokken bij PIM. In Meierijstad, Boekel en Bernheze werkt PIM aan werk voor iedereen. Voor werkgevers, werknemers, werkzoekenden en zzp’ers. PIM is enige jaren geleden gestart en heeft zich, tijdens coronatijd, doorontwikkeld naar een professioneel centrum met zes onderdelen: Werk (mobiliteitscentrum), Actief (dagbesteding e.d.), Vitaal (vitaliteitscentrum), Support (zorg en ondersteuning), Academy (talentonwikkeling) en Welkom (nieuwkomers).
PIM werkt intensief samen met onder andere sociaal werkbedrijven, zoals IBN en WSD.
IBN
IBN bestaat al vanaf 1995 en de afkorting komt oorspronkelijk van Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant. Inmiddels werken er zo’n 3.000 mensen bij IBN. Directeur Maarten Gielen nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van IBN, de huidige situatie en de uitdagingen voor de toekomst.
De financiële en vermogenspositie van IBN zijn goed en IBN is redelijk goed door de coronaperiode heen gekomen. De overgang naar de Participatiewet levert nog wel wat uitdagingen op, zoals het hogere rendement dat ze moeten halen per IBN-medewerker.
IBN heeft verschillende aan IBN-gelieerde bedrijfjes opgericht, onder andere op het gebied van ICT, om meer mogelijkheden te hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie werkplek te kunnen bieden. IBN-directeur Maarten Gielen vertelde dat ze op basis van de ervaringen die ze daarmee hebben opgedaan, tot de conclusie zijn gekomen dat ze niet overal verstand van hebben en partnerships met andere bedrijven dan beter werkt.
Ook IBN merkt de effecten van de huidige krappe arbeidsmarkt: een aantal vacatures bij IBN is lastig in te vullen en, dat is goed om te horen, bedrijven spannen zich meer in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tóch in hun bedrijf op te nemen en daarvoor extra inspanningen te verrichten. Die extra inspanningen zitten bijvoorbeeld in het zorgen voor intensieve begeleiding en het verduidelijken van werkprocessen.
De meeste informatie over IBN is overigens gewoon op de site te vinden.
Gemeente heeft meerdere rollen
De gemeente werkt intensief samen met IBN vanuit verschillende rollen. Naar aanleiding van de vraag van Silvia, bleek dat het in de praktijk wel eens lastig is om die rollen en de verschillende belangen te scheiden: mede-eigenaar IBN, opdrachtgever, klant, werkgever/inlener en belanghebbende partij.
WSD is het sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. Oorspronkelijk voor Schijndel en Sint-Oedenrode. In Meierijstad wordt dus met IBN én met WSD samengewerkt.
Trots!
IBN probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen en mogelijkheden van medewerkers. Ze zijn echter ook afhankelijk van anderen. Na een vraag van Silvia over GGZ-wachtlijsten en wachtlijsten voor (jeugd)zorg, werd verteld dat IBN daarop geen invloed heeft, maar er wel voor kan zorgen dat mensen bezig blijven en niet passief hoeven af te wachten tot ze een keer aan de beurt zijn.
De rondleiding door het gebouw én de gesprekken met medewerkers gaven een nog beter beeld van het bedrijf. Silvia sprak met een aantal van hen en vond het vooral mooi om te zien hoe trots medewerkers zijn op hun werk bij IBN. Ze stralen als ze over hun werk vertellen.
Hierna een impressie van het werk van IBN-medewerkers in het gebouw aan de Kennedylaan 10 te Veghel.