• info@pvdagroenlinksmeierijstad.nl

“Er zit veel kwaadheid in mij over hoe belangrijke zaken in ons land zijn ontmanteld”

Jan Witkamp is 72 jaar en woont in Veghel. Als je de nestor en nummer 10 van de kieslijst van PvdA-GroenLinks hoort spreken, is de gedachte aan Joop den Uyl nooit ver weg.

“Ik kom uit een rode familie, mijn ouders waren nog SDAP lid. Ik ben er trots op”, aldus Jan. Hij werd geboren in Hilversum woonde ook een groot deel van zijn jeugd in Amsterdam. Daarna woonde hij in het hele land. “Behalve in Zeeland en Limburg heb ik in elke provincie gewoond. Verhuizen deed ik voor mijn werk. Ik werkte vooral in het jeugd- en jongerenwerk. De ‘lastigste’ jongeren daar werkte ik het liefste mee. Ik schreef ze niet af, ging ermee aan de slag”. Uiteindelijk kwam Jan door de liefde terecht in Veghel. Zijn vrouw ging als maatschappelijk werker aan de slag in Uden, bij Ons Welzijn.

Jan is ondernemer en nog helemaal niet klaar met werken. “Ik begeleid mensen die door stress, depressie of burn-out klachten (dreigen te gaan) uitvallen op hun werk. Cynisch genoeg kan ik zeggen dat ik niet bang hoef te zijn werkloos te raken. Al die stress kost werkgevers veel geld en werknemers veel levensvreugde. Het tempo van onze samenleving is zo hoog. Dat is voor veel mensen lichamelijk en vooral mentaal niet bij te benen. Het levert mij veel mooie gesprekken op met mensen en ik kan ze nog helpen ook, dat is mooi”.

Door zijn werk heeft Jan veel ervaring in de zorg, met name met jongeren maar ook de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) kent hij goed door zijn werkervaring. “Ik heb daar gewerkt en zie waar dingen misgaan in die sectoren. Overigens is mijn grootste leermeester in het leven misschien wel mijn oudste zoon. Hij heeft autisme en van hem heb ik echt geleerd op verschillende manieren naar het leven te kijken. Zo vindt hij spelletjes verliezen veel leuker dan winnen. Ik heb nog een zoon, die woont in Frankrijk en is ondernemer. En mijn dochter is afgestudeerd operazangeres en werkt aan het conservatorium in Den Haag. Ik ben inmiddels ook opa van 2 kleinzonen”.

Als Jan over politiek praat, dan gaat zijn volume iets omhoog en spreekt hij met emotie. “Er zit veel kwaadheid in mij over belangrijke zaken, met name in de zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting. Door kortzichtig rechts beleid in ons land is op die beleidsterreinen scherp bezuinigd, zijn hele sectoren ontmanteld en zijn mensen vermalen in bureaucratie. Ook de vaste groep mensen die makkelijk de weg weet te vinden naar de overheid en van alles voor elkaar krijgt, terwijl anderen, de minder kansrijken, achter het net vissen, daar ben ik kritisch op. Dat is geen inspraak. Dat leidt vaak tot minder geld en minder tevredenheid onder burgers”. Met grote bewondering spreekt Jan over oud-premier Joop den Uyl. “Die kon in moeilijke tijden de boel bij elkaar houden. Hij wilde echt volkshuisvestingsbeleid voeren zodat iedereen kon wonen. Maar zijn kabinet viel door de lobby van speculanten. De ellende van die tegenstand, hebben we daarna nooit meer opgelost in Nederland. Lees de kranten van de afgelopen weken maar. Mensen zijn nu vaak de helft of meer van hun inkomen kwijt aan wonen. Den Uyl stelde dat 17% normaal was voor een beschaafd land. En hij had gelijk”.

Naast politiek heeft Jan zich altijd bezig gehouden met muziek. “Ik ben jazzmuzikant en speel als percussionist en ik heb lang salsamuziek gespeeld. Ik schrijf ook verhalen over mijn ervaringen in het werk. Daarnaast is schaken een hobby van me. In het verleden schaakte ik in competitieverband, tegenwoordig is het meer online”.