Sikko bedankt (2)
‘Het groene geweten’ van de gemeenteraad. Zo betitelde Jetty
Eugster, voormalig burgemeester van Schijndel, PvdA-raadslid Sikko Oegema in
2016. In Meierijstad zette Sikko zijn missie door om de gemeente duurzamer te
maken. In een drieluik blikken we met Sikko terug op 5 jaar Meierijstad. Vandaag in deel 2, Sikko over de hectische jaren in Meierijstad.
Die eerste jaren na zo’n herindeling, moet er dan veel gebeuren?
Er was ontzettend veel werk te verzetten. Het duurde een paar maanden voordat het echt op gang kwam, maar toen kwamen er volop visies en beleidsplannen over zo’n beetje alle onderwerpen waar een gemeente zich mee bezig houdt. En dat is veel hoor. Dat was ook nodig om dat er verschillen waren tussen de 3 voormalige gemeenten, het beleid moest worden geharmoniseerd. Er liepen veel participatietrajecten met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Als raadsleden kregen we veel dossiers op ons bordje. Ik zag die harmonisatie ook als een kans om het thema duurzaamheid in al het beleid te verankeren. Bij ene dossier ging dat makkelijker dan het andere”.
Ben je daar tevreden over?
“Ik ben vaak aan het woord geweest in de raad over duurzaamheid. Soms vond ik het lastig om bij specifieke raadsvoorstellen het nog concreet te maken, wat er nog duurzamer kon. Dan waren wel kansen geweest in het voortraject, maar zit je als gemeenteraad helemaal in het staartje van een lang proces. Soms is dat frustrerend geweest, omdat ik ervan overtuigd ben dat er meer milieuwinst te behalen was en de belangen van de natuur beter behartigd konden worden. Maar al met al ben ik wel tevreden hoor. Mijn inspanningen hebben zeker ook tot resultaten geleid. Ik heb het gevoel dat duurzaamheid nu vaste voet aan de grond krijgt in Meierijstad. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat bij elk raadsvoorstel er een paragraaf duurzaamheid is waarin moet worden aangegeven wat de consequenties zijn op dat gebied. Het wordt weliswaar niet altijd met zoveel zorg ingevuld als de financiële paragraaf, maar het begin is gemaakt. Uiteindelijk vind ik dat je consequenties voor natuur en milieu minstens net zo zwaar moet meewegen in je besluitvorming als financiële consequenties. Nu is geld vaak nog leidend voor veel fracties. Dat vraagt nog een omwenteling in denken”.
Waar ben je minder tevreden over?
“Bij het onderwerp Fairtrade, een ander thema dat ik erg belangrijk vindt, heb ik veel minder het gevoel dat het omarmd wordt. Uitbuiting van arbeiders en boeren en kinderarbeid bestrijden, gewoon een eerlijk en leefbaar loon voor het werk dat mensen in andere landen doen voor de producten die wij hier kopen, daar blijf ik me voor inzetten. Helaas leefde het minder bij andere partijen en bij het college. Ik vind dat je ook in de lokale politiek je ogen niet mag sluiten voor wat er in de rest van de wereld gebeurt. Je kunt het verschil maken, hoe klein dat dan ook is”.
Halverwege de periode viel de grootste fractie in de raad, TEAM Meierijstad, uit elkaar.
“Ja, dat risico was er vanaf het begin al. Bij een lokale partij is het niet altijd duidelijk waar ze voor staan. Bij een partij als de VVD of SP weet je dat ze liberaal of socialistisch zijn. Dat is duidelijk voor leden, maar ook voor andere partijen. Bij TEAM wist niemand eigenlijk wat voor partij dat was en dan haalden ze nog zoveel zetels ook. Houdt dat maar eens bij elkaar! Toch verraste de breuk bij TEAM Meierijstad mij op dat moment wel”.
Was de stabiliteit van het gemeentebestuur in gevaar ?
“Dat risico was er natuurlijk wel. Zo’n partijcrisis kan overslaan naar een coalitie of zelfs naar het college. Maar binnen de coalitie was de verstandhouding goed en dus bleef er rust in de tent. Toen de stofwolken van de breuk in TEAM (wat uiteindelijk de partijen Hier en Lokaal en later nog Groep Witlox opleverden, red.) waren neergedaald, was ik tevreden over hoe we als coalitie door konden. De afgeslankte coalitie (Lokaal ging verder als oppositiepartij, red.) heeft daarna prima gefunctioneerd en ook de nieuwe wethouder van Hier, Rik Compagne, heeft de woningbouw in Meierijstad, voor ons een belangrijk dossier, goed opgepakt”.
In Meierijstad valt op dat coalitie- en oppositiepartijen veel samenwerken.
“Ja dat is zeker waar. De PvdA heeft ook met diverse fracties gewerkt aan moties en amendementen. Ik werk bijvoorbeeld graag samen met D’66. De coalitie stemde bij diverse onderwerpen verdeeld. Dat is allemaal geen probleem. Er werd op inhoud gediscussieerd en niet op de man of vrouw gespeeld. Als je er veel met gestrekt been in gaat naar anderen, verliest dat na verloop van tijd zijn kracht en krijg je niet veel voor elkaar. De gunfactor speelt in de politiek ook een rol. Voor mij persoonlijk is het ook altijd een drijfveer geweest om de PvdA sterk in het college te laten zijn. Als ik zie dat onze wethouder goede dingen in het college kan doen, heb ik zelf niet de drang me heel sterk te profileren. Ik vind de politieke inhoud echt het belangrijkste”.
- Category:
- Algemeen