• info@pvdagroenlinksmeierijstad.nl
Silvia Derks

Scherpe analyses met een vleugje humor

Silvia Derks was de afgelopen jaren een vaste kracht voor de PvdA Meierijstad. Als commissielid valt ze op door scherpe analyses gebracht met enige luchtigheid en humor. Ze woont in Veghel en staat op nummer 4 van de kandidatenlijst voor PvdA-GroenLinks bij de komende verkiezingen.

Voordat Silvia actief werd bij de PvdA Meierijstad, had ze al een politieke carrière achter de rug in de gemeente Cuijk. “Ik ben daar 10 jaar raadslid geweest en in mijn laatste periode fractievoorzitter. Ik verhuisde naar Veghel vlak voor de herindelingsverkiezingen in Meierijstad. Al vrij snel heb ik de lokale PvdA benaderd en ben daar actief geworden”.

In de commissie is Silvia met name woordvoerder op de thema’s ruimtelijk ordening en erfgoed. “Ik houd erg van musea en erfgoed, ik noem het gekscherend weleens oude meuk, maar dat bedoel ik positief. Daarnaast vind ik ruimtelijke ordening interessant. Vooral omdat het een afweging is van belangen en politiek beladen kan zijn. Je ziet helaas genoeg voorbeelden in Nederland waar in het kader van ruimtelijke ordening besluiten zijn genomen die onze leefomgeving niet mooier en vooral niet leefbaarder hebben gemaakt. Dat wil ik voorkomen, ook door burgers beter te betrekken en te laten meepraten”. Silvia spreekt klare taal in de commissie en draait er niet om heen. Silvia: “Als het maar duidelijk is. Ik was ook altijd fan van Lutz Jacobi, die voor de PvdA in de Tweede Kamer zat en raadslid in Leeuwarden. Zij is echt een no-nonsense politicus”.

Silvia combineert de lokale politiek met een drukke baan bij de provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. En ze is erg te porren voor rockconcerten, films en culturele voorstellingen. “Maar dat is door corona helaas minder geworden”, aldus Silvia.

De samenwerking met GroenLinks ziet Silvia wel zitten. “Het is goed dat we verbinden met elkaar en niet gaan concurreren. Er zijn ook zoveel overeenkomsten in waar we voor staan. Samen staan we denk ik sterker. Ik wil daar een bijdrage aan leveren, maar het zal eerlijk gezegd af en toe ook puzzelen worden met de tijd. Al kan ik goed multi-tasken”, besluit Silvia.