Zelden heeft een motie die het niet heeft gehaald, zóveel aandacht gekregen. Het houdt dan ook veel mensen bezig: vuurwerkoverlast. En vooral, hoe voorkom je dat?
Géén brief, wel extra aandacht!
De fractie van PvdA-GroenLinks wilde daaraan een bijdrage leveren met het voorstel om met een brief van college en raad onder andere ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid richting hun kinderen die op stap gaan met rugzakken vol illegaal vuurwerk. Met 14 voor en 19 tegen werd de motie weliswaar niet aangenomen, maar benadrukten alle fracties het belang van preventieve acties om vuurwerkoverlast te voorkomen. Fracties beloofden dan ook om hun eigen social media in te zetten om hiervoor aandacht te vragen.
Voorbijganger: “Mijn honden zijn weken van slag door al dat vuurwerk.”
Praten & Prikken
PvdA-GroenLinks ging ook de straat op. Zoals elke maand om zwerfafval op te ruimen én een praatje te maken over een actueel onderwerp. Op zaterdag 14 december waren we op de markt in Schijndel. Brabants Dagblad maakte hiervan een mooie reportage en ook andere media (Stadskrant Veghel, MooiRooi, MooiSchijndel) besteedden de afgelopen tijd aandacht aan het onderwerp. Harstikke fijn!
We vroegen aan voorbijgangers of zij vuurwerk ‘feestelijk’ of ‘vreselijk’ vonden en gingen met hen daarover in gesprek. Een kleine meerderheid plakte een sterretje bij ‘vreselijk’. Maar ook degenen die vuurwerk ‘feestelijk’ vonden, hadden meestal een hekel aan de maandenlange overlast. Zij genoten vooral van het vuurwerk bij de jaarwisseling. Voor- en tegenstanders stonden overigens best vaak positief tegenover één gemeentelijke vuurwerkshow, al dan niet gecombineerd met een vuurwerkverbod.
Overlast
Hoewel sommige voorbijgangers berusten in de overlast (“Het hoort er gewoon bij, iedereen is toch jong geweest?”), ergeren velen zich aan de knallen en vernielingen met illegaal vuurwerk dat tegenwoordig écht keihard is.
Voorbijganger: “Ik heb eens allemaal deksels van straatputten dicht moeten maken, omdat ze waren opengezet om er vuurwerk in te gooien. Dat was écht gevaarlijk!”
Niemand had dé oplossing om de overlast te voorkomen. Illegaal vuurwerk moet minder goed verkrijgbaar worden. Nog meer voorlichting en handhaving. Ouders aanspreken. Alle beetjes helpen. Maar verwacht wordt dat er altijd een groep zal zijn die overlast zal veroorzaken. Overigens hadden verschillende voorbijgangers het idee dat de overlast dit jaar minder is dan vorig jaar. Laten we het hopen! Begin 2025 zal de gemeente de balans opmaken van de schade.
Voorbijganger: “Ik blijf vaker binnen in deze tijd, omdat mijn luchtwegen niet tegen de luchtvervuiling door al dat vuurwerk kunnen.”
Niet verzekerd!
Veel voorbijgangers waren verbaasd toen we vertelden dat je niet verzekerd bent als je kind schade veroorzaakt met vuurwerk. Of dat je geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kan krijgen als je straf hebt gekregen voor vuurwerk en dat je daardoor niet meer aan de slag kunt in de zorg of beveiliging. Dat illegale geknal kan dus nog veel meer vervelende gevolgen krijgen. Zegt het voort!
Tips
Hieronder enkele links naar meer informatie.
- Praten met een (klein)kind over vuurwerk
- Waarom het slim is om als ouders zélf aangifte te doen als je kind iets heeft vernield.
- Wat zijn de straffen voor het afsteken van verboden vuurwerk? Krijg ik nog een VOG?
- Wie gaat de schade betalen? Over verzekeringen die niet uitbetalen.
- Hoe giftig is vuurwerk eigenlijk? En wat komt er terecht in lucht, grond en water?
- Wat betekent het voor dieren?