Eerder heeft PvdA-GroenLinks vragen gesteld aan het college om inwoners op te roepen mee te werken aan het voorkomen van vuurwerkoverlast. Immers, inwoners staan het dichtst bij degenen die de overlast veroorzaken en kunnen wellicht het gesprek aangaan om dit te voorkomen. Het college wilde hierin echter niet in mee. Daarom is er een motie ingediend bij de raadsvergadering van 12 december 2024.
Raadslid Silvia Derks lichtte de motie als volgt toe:
Vuurwerk gaat iedereen aan!
Het einde van het jaar. Voor sommigen de mooiste tijd van het jaar. Voor anderen juist de periode waar met angst en beven naar wordt gekeken. En dat heeft veel te maken met vuurwerk. We noemen het een traditie, maar in feite is de gewoonte om tijdens Oud en Nieuw vuurwerk af te steken pas ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Het begon met Chinees vuurwerk dat door Indische Nederlanders is geïntroduceerd.
Na jarenlange toename van slachtoffers en overlast zijn de regels in 2020 strenger geworden. Vuurwerk mag pas vlak voor oudjaar worden verkocht en worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. En het mogen alleen sterretjes en knalerwten (categorie F1) zijn vanaf 12 jaar of zogenoemde cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) vanaf 16 jaar. Tot zover de regels. Heel duidelijk toch?
Maar al vanaf oktober wordt er volop geknald en vernield, alsof die regels niet bestaan. Uit reacties op de nieuwsberichten over onze motie kunnen we opmaken dat inwoners écht veel overlast ervaren. Groepjes jongeren die met een rugzak vol de buurten afstruinen, met rotjes en ander illegaal en veel zwaarder knalvuurwerk, die opblazen wat ze tegenkomen. Daarbij voorbijgangers en huisdieren schrik of erger aanjagend. En intussen proberen ze handhaving en politie te slim af te zijn. Op voorhand worden daarom al prullenbakken, postbussen en ander straatmeubilair afgesloten of verwijderd. Bizar dat dit moet. Bizar dat we dit normaal vinden. Bij de vorige jaarwisseling was de financiële schade zo’n € 30.000 euro. De overige schade en overlast is niet in euro’s uit te drukken.
Het is goed dat met name jongeren worden geïnformeerd over de regels van vuurwerk. Maar die strategie is wat ons betreft écht onvoldoende. Wij zijn van mening dat daarnaast inwoners moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Om op te letten wat er in hun buurt gebeurt en vooral ouders vragen om hun, vaak jonge kinderen, niet de straat op te laten gaan met een rugzak vol verboden vuurwerk. En dat willen we doen met een brief, namens college én raad.
Ook die brief gaat niet het grote verschil maken. We zijn niet naïef. Maar alle beetjes helpen. Sommigen zullen zo’n brief belerend vinden. Dat is dan maar zo. Maar liever belerend dan erover zwijgen en daarmee overlast stilzwijgend accepteren.
We hopen dat de motie wordt aangenomen. En ik ga ervan uit dat elke fractie, als partij én individu, de brief ook op hun social media-kanalen gaat delen. Zo wordt het bereik nóg groter. En ik ga ervanuit dat iedereen ook zelf de verantwoordelijkheid neemt voor eigen kinderen en in sommige gevallen kleinkinderen.
Besluitvorming
De motie werd jammer genoeg niet aangenomen met 14 voor en 19 tegenstemmen. Naast ons stemden de fracties van Gemeentebelang, SP en HIER voor onze motie.
Wat echter belangrijker is, is dat het onderwerp serieus werd besproken en de intentie werd uitgesproken om het op de eigen social media te delen. Geweldig!
One Comment
moniquevoeten
12 december 2024Een duidelijk verhaal waar veel steun voor blijkt te zijn.