• info@pvdagroenlinksmeierijstad.nl
Wouter van der Staak

  • “Mensen stemmen in de gemeente liever op een vertrouwd gezicht”

 

Wouter van der Staak is 40 jaar en woont in Sint Oedenrode. Hij is de nummer 5 op de kieslijst voor PvdA-GroenLinks bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De docent van het Summa College in Eindhoven is politiek ervaren maar wel nieuw in de gemeentepolitiek.


Dat Wouter politiek actief zou worden was niet vreemd gezien het gezin waar hij groot werd. “Ik ben opgegroeid in een rooms-rood nest. Mijn moeder heeft voor het CDA in de Rooise gemeenteraad gezeten en mijn vader was een heuse PvdA-man. De wereldproblematiek en politiek werden vaak aan de eettafel besproken. Daar pik je als tiener het nodige van op. Later ben ik geïnteresseerd geraakt in figuren als Leon Trotski en ‘Che’ Guevara. Het is niet zo dat ik hun ideeën omarm, maar zij zette mij wel aan tot denken. In de Nederlandse politiek keek ik op naar de stijl van Jan Marijnissen maar kon ik ook de optredens van Wouter Bos en Lodewijk Asscher waarderen. Ik hoop dan ook dat die laatste nog eens terug komt”.


In zijn jeugd was Wouter een zoekende naar waar zijn interesse lag. “Ik was best recalcitrant als jongere. Ik zat op het Skinle College (tegenwoordig Elde College) maar was niet gemotiveerd. Toen stapte ik over naar het Fioretti College. Daar voelde ik me meer thuis. Pas op De Leijgraaf, waar ik voor onderwijsassistent leerde, raakte ik geïnteresseerd in het onderwijs. Toen ben ik naar de lerarenopleiding in Tilburg gegaan en uiteindelijk docent Maatschappijleer geworden. Op het Summa College geef ik overigens meerder vakken, ook Nederlands en Rekenen”.


Wouter is lid van de PvdA, maar was eerder actief bij de SP in Provinciale Staten, waar hij 12 jaar statenlid was. “Er zijn meerdere redenen waarom ik ben overgestapt van de SP naar de PvdA. Na mijn tijd in PS ben ik een jaartje niet politiek actief geweest. Toch begon het wel weer ’te kriebelen’ om iets te gaan doen. Ik zocht naar een andere uitdaging, naar een nieuwe omgeving om dat te doen. Een nieuw elan als het ware, maar wat wel overeenkomt met mijn politieke idealen. Ik denk dat nu bij de PvdA gevonden te hebben. Zeker nu ik betrokken ben bij het schrijven van het verkiezingsprogramma, zie ik de overeenkomsten tussen de idealen van PvdA en de SP. Die verschillen haast niet. Alleen de politieke stijl is wel anders. Met volwassen worden komt vaak ook de nuance”.


Wat verwacht Wouter van zijn entree in de gemeentepolitiek? “Hoewel ik al ervaren ben in de provinciale politiek, is gemeentelijke politiek een nieuwe uitdaging. Daar waar het werk in de Staten redelijk anoniem verloopt, verwacht ik dat dat in de gemeente anders is. De kring waarin je werkt is namelijk kleiner. Je ziet dat ook vaak terug in de hoe mensen stemmen voor de gemeenteraad. Het gaat vaker om de persoon dan om de politieke idealen. Mensen stemmen in de gemeente liever op een vertrouwd gezicht”.

Wouter en zijn vrouw Krista hebben drie kinderen. Daar brengt hij graag zijn vrije tijd mee door. In de provinciale of landelijke politiek moet je toch meer in Den Bosch, Den Haag of elders zijn. Daarom past de gemeentepolitiek hem wel. In de Staten voerde Wouter het woord over een varieteit aan onderwerpen, zoals economie, cultuur en infrastructuur. Hij is wat dat betreft een manusje-van-alles. “Ik heb ook veel interesse in cultureel erfgoed. Daar wil ik me ook voor inzetten in de politiek”.


In Meierijstad is er genoeg te doen de komende raadsperiode. “Allereerst moet ik nog goed op stoom geraken in mijn kennis over de voormalige gemeenten Veghel en Schijndel. Ik ben immers een Rooienaar en natuurlijk sta ik voor de Rooise gemeenschap. Een raadslid ben je echter voor de gehele gemeente dus daar ligt mijn eerste opdracht”.