In de raadsvergadering van 14 december 2023 besluit de gemeenteraad van Meierijstad over de definitie van ‘disproportionele overlast van bomen’. De raad besluit dus niet over het al dan niet kappen van bomen, maar over een definitie. Zodat het college voldoende kaders heeft om een besluit te kunnen nemen of bomen wel of niet gekapt kunnen worden.
Deken Baekersstraat in Schijndel
Aanleiding voor dit voorstel was de grote maatschappelijke en politieke onrust over het vervangen van een deel van de bomen aan de Deken Baekersstraat in Schijndel. Een deel van de inwoners ervaart overlast van de bomen en wil dat ze vervangen worden. Andere inwoners willen de bomen behouden.
De prachtige bomenlaan zou dan worden ‘verminkt’ omdat sommige bomen worden gekapt, anderen mogen blijven staan. Om te weten hoe het er nu uit ziet…scroll naar beneden voor foto’s van de huidige situatie.
De geschiedenis herhaalt zich!
In 1986….bijna 40 jaar geleden….was in dezelfde straat over dezelfde bomen ook al onrust. Met dezelfde argumenten voor en dezelfde argumenten tegen het kappen van (een deel van) de bomen.
Toen werd besloten dat de bomen gewoon mochten blijven staan. Omdat ze zo waardevol zijn. PvdA-GroenLinks vond dat een verstandig besluit en zal ook nu pleiten voor behoud.
Disproportioneel
Maar daarvoor moeten we dus eerst goed beargumenteren wat disproportionele overlast is. Je zou het vraagstuk ook andersom kunnen benaderen: Wanneer is een boom nutteloos en kan ie zonder meer gekapt worden? Wanneer levert een boom onvoldoende bijdrage aan de natuur en koelte in de zomer?
In de commissievergadering Ruimte, Economie en Bestuur (REB) van donderdag 30 november wordt het debat hierover gevoerd. Namens PvdA-GroenLinks voert raadslid Kwafo Acquaah Arhin het woord.