De raadsvergadering van 14 december 2023 stond deze keer vooral in het teken van bomen. Het al dan niet kappen van bomen. Maar ook de balies in Schijndel en Sint-Oedenrode kwamen aan de orde en een onderzoek naar ondersteuning voor Siemei (die het spoor en de bielzen gebruikt voor het toegankelijk maken van industrieel erfgoed).
Bomen aan de Deken Baekersstraat: kappen of niet?
Wat ons betreft niet, zo stelden wij eerder al. Het college wilde de prachtige bomen mogelijk wel gaan kappen. In de raadsvergadering van 25 mei 2023 is toegezegd dat de raad nog vóór het feitelijk kappen de mogelijkheid zou moeten hebben om zich hierover uit te spreken. Dat moment is nu.
PvdA-GroenLinks vindt dat er onvoldoende duidelijk is gemaakt wanneer bomen disproportionele overlast geven. Pas als dat duidelijk is, kan een besluit genomen worden. Daarom hebben we, samen met SP, HIER en Gemeentebelang, een amendement ingediend om het besluit uit te stellen.
Hoe ‘onze bomenman’ raadslid Kwafo Acquaah Arhin er tegenaan kijkt met deze stemverklaring: “Bomen zijn van groot belang en zo’n beeldbepalende bomenlaan als in de Deken Baekersstraat is iets wat naar velen jaren tot stand is gekomen. De bomen staan er al langer dan veel van de bewoners die er wonen. Dat neemt niet weg dat wij de overlast niet serieus nemen, maar wij zijn van mening dat er nog andere oplossingen zijn dan kap. Zolang dat niet verder onderzocht is, achten wij de overlast sowieso niet disproportioneel en moeten de bomen blijven staan. “
Het amendement werd, naast de indieners, gesteund door Hart. Maar daarmee werd geen meerderheid gehaald (17 tegen 19). Een deel van de prachtige bomen aan Deken Baekersstraat wordt dus gekapt…
Bomenverordening
Na het vorige agendapunt kwam het voorstel voor een nieuwe bomenverordening. Wat ons betreft ook de verkeerde volgorde.
Overigens mogen niet alleen bomen die disproportionele overlast geven gekapt worden, volgens de verordening ook bomen met een omtrek kleiner dan 100 cm. Dat zijn bomen die er, afhankelijk van de soort, zeker al 30 jaar staan en beeldbepalend zijn. Er is ook geen herplantplicht. We vinden dat niet wenselijk.
In de oude verordening was dit 30 cm diameter, wat overeenkomt met net geen 95 cm, dat vinden we al aan de ruime kant, maar om het te verhogen naar 100 cm gaat ons helemaal te ver. Een boom met een omtrek van 75 cm is al beeldbepalend en zou niet zonder afweging geveld mogen worden. Vandaar dat we een amendement hebben ingediend met de wijziging van 100 naar 75 cm.
Fracties Hart en Hier reageerden op zich positief over het amendement, maar wilden (net als andere fracties) wel eerst de wethouder horen. Anderen dachten niet aan de bomen, maar vooral aan wat het in de praktijk betekent voor de financiën en de mogelijke toenemende werkdruk van ambtenaren. Belangrijk, maar het gaat hier om wat we belangrijk vinden: behoud van beeldbepalende bomen. Dat zijn ze al als ze een omtrek van 75cm hebben.
Na de toelichting door Kwafo, de wethouder en het debat kreeg het amendement een nipte meerderheid van 19 tegen 17! Daarom is er extra bescherming voor bomen gekomen: de uitzondering om te mogen kappen bij een omtrek kleiner dan 100 cm is nu gewijzigd naar een omtrek van 75 cm.
Balies
De fractie van PvdA-GroenLinks betreurt het dat de balies in Schijndel en Sint-Oedenrode (tijdelijk) dicht zijn gegaan vanwege ernstige personele (capaciteits)problemen. Er was een uitgebreide schriftelijke en mondelinge beantwoording van het college en wethouder waarin zij aangeven dat men met de rug tegen de muur staan en geen andere opties zien, hoewel er velen zijn verkend.
Ook wij zouden het graag anders zien en hopen dat er sneller dan een jaar een oplossing komt voor de publieksbalies.
Er zijn twee moties ingediend (waarvan er vervolgens een werd ingetrokken) om de balies weer open te krijgen. Wethouder Goijaarts gaf hierop een toelichting en verklaarde dat ze onmogelijk zijn uit te voeren gezien de situatie en wij geloven hierin de wethouder. De fractie van de PvdA-GroenLinks heeft daarom tegen de motie gestemd.
Door de toelichting zijn we erin bevestigd dat het college alles op alles zet om de balies weer open te krijgen, inwoners uit Schijndel en Sint-Oedenrode zoveel mogelijk worden ondersteund om de overlast te beperken, alle mogelijkheden zijn verkend en dat sluiting pure noodzaak is op dit moment. Hoe jammer dat ook is. Ook een roulatie-systeem is bekeken op de verschillende locaties, maar bleek in ieder geval nu niet mogelijk.
Er was ook een lichtpuntje: door de publiciteit zijn er verschillende reacties gekomen waarbij mensen hun diensten komen aanbieden. Ook bij onze fractie hebben zich oud-ambtenaren gemeld die interesse hebben. Aandachtspunt is wel dat er specifieke ervaring en opleiding nodig is voor het werk aan de balies.
De motie werd aangenomen met 22 tegen 14 stemmen. In de toelichtingen van de voorstemmende fracties kwam naar voren dat ze niet zo zeer om inhoudelijke redenen de motie steunden, maar omdat ze vonden dat het college hen eerder of duidelijker had moeten informeren over de knelpunten. Daarmee heeft de raad het college waarschijnlijk opgescheept met een onmogelijke opdracht. Sympathiek, maar onuitvoerbaar.
Siemei
In de gemeenteraad lag, ten slotte, een Motie voor om te onderzoeken of en zo ja welke mogelijkheden er zijn om als gemeente de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SieMei) (financieel) te ondersteunen.
Gezien het feit dat de andere onderwerpen zoveel tijd kostten, was er geen tijd meer om deze te bespreken. Daarom is de bespreking verplaatst naar de vergadering van januari. Overigens kan het college gewoon ermee aan de slag, als ze dat willen.
One Comment
Joke Schuurmans
14 december 2023Ik wil graag reageren op het onderwerp Balies.
Heel veel zaken die particulieren willen regelen met de gemeente kunnen digitaal. Een deel van de inwoners kan dat niet zelfstandig maar kan voor hulp daarbij wel terecht bij de plaatselijke openbare bibliotheken. De gemeente kan gevraagd worden om een actieve rol te pakken om mensen daar op te wijzen. Mogelijk ondervangt het een deel van de pijn van de tijdelijk gesloten balies.
Ik zou zelfs nog een stapje verder willen gaan. Dat we In actie komen om de bibliotheek gratis te maken voor alle inwoners. Voor mensen met lage inkomens fijn. Nieuwkomers die moeten inburgeren worden erdoor gestimuleerd gebruik te maken van het aanbod. Mensen ( tijdelijk) zonder baan kunnen werken aan de eigen ontwikkeling of zinvolle dagbesteding enz enz.
Er zijn in Nederland al gemeentes die dit doen.