PvdA-GroenLinks vindt het belangrijk dat voorzieningen voor iedereen bereikbaar zijn. Maar niet ten koste van alles. En dat zijn niet altijd eenvoudige keuzes.
Tijdens de raadsvergadering van 29 februari hebben we tegen de motie van Hart gestemd om op veel plekken (en tegen zeer hoge eenmalige en structurele kosten) contant betalen alsnog mogelijk te maken (zwembaden, kantines, milieustraten e.d.).
Motie en raadsinformatiebrief
PvdA-Groenlinks heeft op 28 september 2023 voor een motie gestemd om de mogelijkheden te onderzoeken om contant te kunnen betalen. Om die keuze goed te kunnen maken.
Het college heeft via een Raadsinformatiebrief laten weten dat het eenmalig € 472.000 kosten en jaarlijks nog eens € 345.000 om contant betalen overal mogelijk te maken.
Daarbij hebben we ook in het achterhoofd gehouden dat contant geld weliswaar een wettig betaalmiddel is, maar dat er geen acceptatieplicht is in Nederland. Niet voor bedrijven, maar ook niet voor gemeenten.
Afwegingen
Ook andere punten hebben we meegenomen in onze afwegingen:
- Het blijft mogelijk om bij de gemeentelijke balie contant te betalen, alleen niet op alle locaties.
- Bij gemeentewerven/milieustraten komen mensen bijna altijd met de auto. Tanken gebeurt bijna uitsluitend met een pinpas, dus waarom zouden de kosten bij de gemeentewerf niet ook met een pinpas betaald kunnen worden?
- Kantines zijn vaak in beheer van derden en zij hanteren hun eigen beleid (al dan niet met de mogelijkheid om contant te betalen).
- De groep die alleen contant wil (of kan) betalen is erg klein. En ja, we kennen het recente onderzoek dat groepen jongeren liever contant betalen dan met pin. Maar ze kúnnen het wel, ze vinden het alleen ‘lekker makkelijk’, volgens een citaat uit dat onderzoek.
En daar gaat de vergelijking die Hart maakt met onder meer een voorziening als een doventolk (of openbaar toilet of parkeerplaatsen voor gehandicapten), wat ons betreft, mank. In die gevallen zijn er namelijk geen echt andere opties mogelijk. Digitaal betalen is namelijk vaak wel gewoon mogelijk, alleen is dat niet altijd de voorkeursmanier van iemand. Omdat het gewoonte is of omdat het wellicht veiliger voelt. Maar het kan vaak wel.
En uiteraard zijn er uitzonderingen, dat willen we zeker niet bagatelliseren.
Het was voor ons géén puur financiële afweging. Maar alles overziend, wegen, wat ons betreft, de kosten voor het overal mogelijk maken van contant betalen, zoals de motie vraagt, niet op tegen de baten.
We kunnen ons wel voorstellen dat op specifieke locaties en bij specifieke activiteiten er pragmatische oplossingen komen. We vragen de wethouder hierin mee te denken met betrokken organisaties en ook te monitoren hoe dat gaat. We verwachten dat hij hierin een toezegging gaat doen.
Tijdens de raadsvergadering deed wethouder Goijaarts die toezegging inderdaad. Hij gaat met zwembaden in gesprek om te kijken wat er mogelijk is en hij laat 1 juni aan de raad weten wat de uitkomsten zijn. Dat was voor ons voldoende.
Wij hebben daarom tegen de motie gestemd.
De motie is niet aangenomen, omdat de meerderheid van de raad dezelfde mening had.
In onze 2e termijn bracht woordvoerder Silvia Derks dit nog in: “
2e termijn
Dank de wethouder voor de toezegging. Precies hoe wij het graag zouden zien. Ik ben op een leeftijd dat ik nog weet dat ‘op de pof’ een goede manier was om mensen te helpen die het geld niet meteen hadden. Ik vind de optie van een sigarenkistje overigens wat minder, aangezien we als gemeente ook een anti-rokenbeleid voeren.”
Nog even…wat zegt de wet hierover?
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. Ook werkgevers mogen bepalen dat in de kantine alleen met een pinpas kan worden betaald. En veel gemeenten kiezen bijvoorbeeld, ook om veiligheidsredenen, voor parkeerautomaten die alleen een pinpas accepteren.
En pinnen is niet alleen makkelijker, veiliger en sneller maar ook hygiënischer.
Omdat steeds minder mensen contant betalen, lopen de kosten in de bedrijfsvoering op (wisselgeld is nodig, stortingskosten).
Afbeelding: Steve Buissinne via Pixabay