Tijdens de raadsvergadering van 29 september werd onze motie aangenomen om de ontwikkelaar van het Kapittelhof in Sint-Oedenrode te vragen om de historische betekenis van de locatie een plek te geven in het plan. Bijvoorbeeld met een mooie poort, zoals vóór 1983 ook al stond.
De gemeenteraad ging akkoord en de wethouder nam de motie over. Een mooi resultaat! Sommige fracties zouden genoegen nemen met een herdenkingstegel of een andere vorm. Maar wij stuurden de wethouder op pad met het verzoek om met de ontwikkelaar te bespreken of hij een mooie toegangspoort kan laten maken. Met respect voor de historische locatie en oude poort die er destijds stond.
Commissielid Wouter van der Staak heeft deze motie voorbereid en ging daarover onder meer in gesprek met de Heemkundekring. Hij stelde deze tekst op die in de raad is uitgesproken om de motie te ondersteunen en toe te lichten.
De motie over de poort was onderdeel van de bespreking van het collegevoorstel voor het project ‘Markt-Kapittelhof’ met nieuwbouw op de plek van de voormalige Rabobank en aan de achterzijde aan het Kapittelhof. Hier zijn de raadstukken te lezen.
Onze inbreng tijdens de raad
‘De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt wel.’ dat zei de geschiedenisleraar van ons commissielid Wouter van der Staak (die deze motie heeft voorbereid) al op zijn middelbare school. Zo ook vanavond, want voor ons ligt een besluit dat in 1983 al eerder aan de gemeenteraad van Sint Oedenrode is voorgelegd.
Toentertijd betrof het de vraag hoe om te gaan met de toegang van het marktplein naar het aangelegen Kapittelhof. Ik breng u graag in herinnering dat het Kapittelhof ooit een industrieterrein was te midden van het Rooise centrum. Met een metalen toegangspoort kon dit terrein gesloten worden. Maar helaas voorzitter, is de poort van toen verloren gegaan.
Voor het besluit van 1983 deed architect Geert de Poorter (what’s in a name?) een studie naar ‘woningplan Kapittelhof’ en schreef als zienswijze dat de Kapittelhof een ‘gemeenschappelijk hof voor de gemeenschap’ moest worden; een ‘kleine ontmoetingsplaats nabij de Markt als grote ontmoetingsplaats.’
Om dit te benadrukken werd er ook een poort gepland tussen de Rabobank en het naast gelegen pand D’n Dommel. Een poort zoals deze er altijd had gestaan. Geert de Poorter onderstreepte zijn visie in een mooie brief aan de raad waarin hij sprak over de noodzaak ‘elementaire beginselen van architectuur’ te eerbiedigen.
De raad besloot echter anders. Op de publieke tribune zit daarvan nog een directe getuige, een oud-wethouder Van Gastel.
De raad besloot dus anders, omdat deze weleens 10.000 gulden kon gaan kosten. In die tijd een groot bedrag. Het College zocht nog naar alternatieven, zoals een goedkopere poort, maar het mocht niet baten. In plaats hiervan volstond de raad met een ‘geleide groene bomenhaag’. Deze staan er nog altijd maar of hiermee het doel van De Poorter is bereikt, vragen wij ons af.
Voorzitter, zoals ik aangaf hoeft de geschiedenis zich vanavond niet te herhalen. Vanavond kunnen wij besluiten recht te doen aan de visie van Geert de Poorter en recht te doen aan het Rooise erfgoed. Wij kunnen de, misschien wel, historische fout herstellen.
Daarom voorzitter, dient PvdA-GroenLinks een motie in die het College oproept in gesprek te gaan met de ontwikkelaar om te bezien hoe een nieuwe toegangspoort een eerbetoon kan vormen aan het rijke verleden van het Kapittelhof en het rijke verleden van Sint-Oedenrode. Kans voor een architect om z’n handtekening achter te laten met een creatieve poort, geïnspireerd door het verleden. Het hoeft niet per se een spuuglelijke poort met Nutricia erop te worden.