Commissielid Wouter van der Staak en raadslid Silvia Derks waren digitaal aanwezig bij een bijeenkomst over nascheiding. Afval scheiden ‘bij de bron’ blijft nog steeds het beste om waardevolle grondstoffen te kunnen hergebruiken. Met nascheiding van het restafval is het mogelijk om te voorkomen dat grondstoffen in de verbrandingsoven terecht komen. Zo komen we steeds dichter bij een circulaire economie. Een belangrijke en interessante ontwikkeling die we als fractie PvdA-GroenLinks daarom met belangstelling volgen.
Regionale bijeenkomst
Raads- en commissieleden van Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Oss, Valkenswaard en Meierijstad waren fysiek of digitaal aanwezig bij een bijeenkomst over nascheiding. We zagen op het scherm ook de collega’s van SP, Hart en Gemeentebelang zitten.
“Bronscheiding waar kan, nascheiding waar nodig”
We kregen veel informatie over afval en afvalscheiding. Meierijstad is, vergeleken met andere gemeenten, al best goed in het scheiden van afval zoals glas, textiel, papier, plastic-metaal-drankkartons (PMD) en Groente-Fruit-Tuinafval (GFT). Dat wisten we natuurlijk al, maar toch weer goed om te zien.
Uit het restafval kan vaak nog plastic, metaal en droog karton gehaald worden. Maar zo’n 60% blijft uiteindelijk over en moet alsnog worden verbrand.
Daarom is het extra belangrijk om afval nog meer (vooraf) te scheiden en überhaupt te zorgen voor minder restafval. De kwaliteit van de grondstof-stromen is bij bronscheiding is ook hoger dan bij nascheiding en brengt dus ook meer op.
Samen optrekken
Nascheiding is één van de puzzelstukje rondom afvalverwerking. De gemeenten trekken hierbij samen op met de coöperatie Midwaste zodat ze een betere onderhandelingspositie hebben (meer restafval te bieden) bij afvalverwerkers voor een installatie voor nascheiding.
In het derde kwartaal van 2023 komt er een voorstel naar de gemeenteraad om als Meierijstad hierin mee investeren.
PvdA-GroenLinks kijkt met belangstelling uit naar dit voorstel.