Raadslid Silvia Derks van PvdA-GroenLinks Meierijstad bezocht 13 maart een bijeenkomst van de RNOB: een samenwerking van en door de 11 gemeenten en 2 waterschappen in de regio Noordoost-Brabant. In 2025 worden dat 10 gemeenten omdat Heusden zich bij een andere regio gaat aansluiten.
Inhoudelijk was de bijeenkomst niet echt boeiend. De ontmoeting en gesprekken tussen raadsleden waren dat wel. Voor Silvia was het ook een kleine reünie: ze trof er een aantal raadsleden die ze nog kent uit haar raadsperiode in de voormalige gemeente Cuijk en een aantal ex-collega’s die griffier zijn geworden.
De bijeenkomst was in het gemeentehuis van Oss met een prachtige, jaloersmakende raadzaal. Wie weet krijgen we ook zoiets in Meierijstad.
Er hing wel een vreemd kunstwerk boven ons hoofd. Iets van een gigantische lintworm.
Overigens was de raad van de gemeente Meierijstad breed vertegenwoordigd. Bijna alle fracties waren er.
Input ophalen voor samenwerkingsconvenant
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch trapte de bijeenkomst af. Hij vertelde wat over de organisatie van de RNOB en meldde daarbij dat het ook bijdraagt aan talentontwikkeling van ambtenaren: ze kunnen meekijken in de keuken van andere gemeenten en overheden.
Doel van dit deel van de bijeenkomst was om input op te halen voor de herijking van het convenant waarin de samenwerking tussen de gemeenten en waterschappen is vastgelegd. Daarvoor gingen we in groepjes uiteen om er een half uurtje over te praten.
Daarna introduceerde burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss het onderwerp ‘zorg en gezondheid’.
Van zorg naar gezondheid
De raadsleden werden bijgepraat over de stand van zaken en vraagstukken rond de gezondheid en gezondheidszorg in Noordoost Brabant. Veel was al bekend, maar enkele punten zijn goed om te noemen (zie ook de afbeeldingen hierboven):
- Noordoost Brabant heeft relatief veel ouderen en daarmee is er veel vraag naar zorg. Maar omdat het arbeidspotentieel in de toekomst terugloopt, is de grote vraag hoe al de mensen die zorg nodig hebben, ook de zorg kunnen krijgen.
- Elke keer confronterend is de relatie tussen ‘sociaal-economische status’ (opleidingsniveau en zo) en het aantal ‘gezonde levensjaren’ en ‘levensverwachting’. Het plaatje ‘Determinanten’ drukte ons weer even met de neus op de feiten.
- Wat ook nog eens werd bevestigd is de grote positieve impact die een gezonde leefomgeving heeft op gezondheid. Veel groen om je heen is dus belangrijk: voor mentaal welbevinden, een actief leven en zingeving. Investeren in die groene omgeving kan er dus voor zorgen dat er minder zorg nodig is in de toekomst.
- Met GALA (Gezond Actief Leven Akkoord) en IZA (Integraal Zorg Akkoord) worden regionale coalities gevormd met allerlei partners in en om de zorg, waaronder de gemeenten in Noordoost-Brabant. Zij werken aan een transitie ‘van zorg naar gezondheid’ en krijgen daarvoor tijdelijk extra geld. Dat is meteen het zorgpunt: het is een tijdelijke impuls. Daarnaast zal door de beoogde transitie meer bij het sociale domein terecht komen, die toch al zwaar onder druk staat. Aanwezigen maakten zich daarbij vooral zorgen om de mantelzorgers.
- Een ander dilemma is dat de transitie veel geld kost. Veel geld die wel naar adviseurs en zo gaat, maar niet in de concrete zorg terecht komt.
- Ten slotte riepen de aanwezigen elkaar op om bij elk beleidsdossier ook expliciet het effect op zorg en gezondheid te betrekken.
De input uit deze bijeenkomst nemen we mee bij onze voorbereiding op het bespreken van de Gezondheidsnota van de gemeente Meierijstad.