De gemeente Meierijstad wil het aantal laaggeletterden in Meierijstad verminderen en de toegankelijkheid voor al haar inwoners in het algemeen verbeteren. Daarvoor worden onder andere taalcursussen aangeboden.
Wat doet de gemeente eigenlijk nog meer?
Raadslid Silvia Derks van PvdA-GroenLinks Meierijstad wil weten wat de gemeente op dit moment daarnaast doet om de eigen communicatie zo simpel mogelijk te maken en stelde daarover vragen. Mede naar aanleiding van verschillende nieuwsberichten van gemeenten die gestart zijn met een ‘terugstuurservice voor moeilijke brieven’.
Als u teksten heeft die u lastig vindt, is er een leessimpel-app die misschien kan helpen.
Lees Simpel is een app die mensen helpt om ingewikkelde brieven te lezen, met hulp van AI. Je maakt een foto van je brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal. Lees Simpel kan de samenvatting ook voorlezen. En we doen een pilot met vertalen van de samenvatting naar Engels, Turks, Arabisch en Oekraïens.
Heldere communicatie vanuit de gemeente
De gemeente is er namelijk verantwoordelijk voor dat communicatie vanuit de gemeente begrijpelijk en duidelijk is voor de inwoners. In Meierijstad is hiervoor destijds het Lezerspanel Klare Taal geïntroduceerd, maar worden ook andere dingen gedaan. In een Raadsinformatiebrief van juli 2017, alweer 8 jaar geleden, staan ze opgesomd. En later is het onderwerp Klare Taal wel eens tijdens raadsvergaderingen genoemd. Maar echt inzicht in de totaal-aanpak van de gemeente en de resultaten daarvan hebben we op dit moment niet.
Moeilijke brieven terugsturen
In veel gemeenten, bijvoorbeeld in Arnhem, Breda, Helmond, Land van Cuijk en Eindhoven zijn meldpunten of terugstuurservices ingericht voor onduidelijke taal in gemeentelijke brieven en berichten. Al dan niet als experiment. In de praktijk blijken inwoners ‘mondjesmaat’ gebruik te maken van de mogelijkheid om ingewikkelde overheidspost terug te sturen blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur. Daarin wordt ook gemeld dat een meldpunt alleen onvoldoende is, omdat het gaan om een ‘systemisch’ probleem.
We zijn benieuwd of de gemeente Meierijstad hier ook over nagedacht heeft.
De vragen
Op basis van al het bovenstaande hebben we de volgende technische vragen gesteld over het onderwerp:
- Kent u de initiatieven van andere gemeenten om te werken met een Meldpunt of Terugstuurservice voor moeilijke brieven e.d.?
- Heeft u overwogen om een dergelijk meldpunt zelf in te stellen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is daarvan de stand van zaken?
- Wat zijn de resultaten van het Lezerspanel Klare Taal en de andere maatregelen rondom Klare Taal zoals benoemd in de Raadsinformatiebrief uit 2017? En welke maatregelen zijn momenteel (nog) operationeel?
- Hoe wordt getoetst of de leesbaarheid en begrijpelijkheid van gemeentelijke brieven voldoende is en wat zijn daarvan de uitkomsten?
- Waar kunnen inwoners terecht als zij brieven en overige uitingen van de gemeente niet goed begrijpen? En hoe worden inwoners van die mogelijkheid op de hoogte gebracht?
We verwachten binnen een paar weken de antwoorden hierop.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay