Toegankelijkheid en inclusie zijn voor de fractie van PvdA-GroenLinks Meierijstad belangrijk. Dus ook op (speel)plekken waar mensen elkaar treffen en met elkaar kunnen praten en spelen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Maar het kan helpen door meer aandacht te hebben voor de inrichting van speelplekken en voorzieningen.
Motie
Daarom hebben wij een motie ingediend voor de raadsvergadering van 7 november 2024. Deze wordt mee ingediend door CDA, VVD, Hier, Hart en D66. Omdat dit een meerderheid is, wordt de motie aangenomen. Maar we hopen dat de motie raadsbreed wordt ondersteund, want iedereen vindt toegankelijkheid belangrijk. Het staat niet voor niets in het coalitieakkoord.
Spelen en communiceren zijn niet voor iedereen makkelijk
De gemeentelijke speelvisie uit 2019 biedt weliswaar goede kaders voor het realiseren van speelplekken, maar in de visie wordt veel te weinig aandacht besteed aan speelmogelijkheden voor kinderen die wat minder makkelijk meekunnen. Op slechts één plek in de visie wordt bijvoorbeeld gemeld dat er voor kinderen in een rolstoel ook speeltoestellen mogelijk zijn (zoals een zandtafel). Daarom hebben we er vragen over gesteld.
Daarom willen we dat bij renovatie of nieuw te ontwerpen speelplekken ook gekeken wordt naar alle inwoners. Ook die met lichamelijke, verstandelijk of auditieve beperkingen, mensen een autisme en mensen met die (nog) niet zo goed kunnen communiceren of contact maken (hele jonge kinderen, ouderen of mensen met een anderstalige achtergrond).
Raadslid Silvia Derks: “Wij zien een park voor ons met speelmogelijkheden waar kinderen uit de buurt komen spelen, kinderen met een Nederlandstalige achtergrond, maar ook nieuwkomers, die de taal nog niet machtig zijn en dat kleine broertje of zusje die hun eerste woordjes brabbelen, het meisje met Downsyndroom die moeilijk verstaanbaar is, onze ouderen die een wandelingetje maken, verschillende gezinnen die samen picknicken en elkaar beter leren kennen. En omdat er een communicatiebord staat kan iedereen mee doen.”
Communicatie en pictoborden
Speelplekken zijn vaak plekken waar mensen samen komen, kinderen uit de buurt, gezinnen, schoolkinderen om samen te spelen. Bij samen spelen hoort ook samen communiceren. Als communiceren niet vanzelf goed gaat, kunnen zogenoemde communicatieborden helpen.
Pictoborden zijn borden met begrippen in de vorm van pictogrammen en woorden. Het bord ondersteunt iedereen die niet met een eigen stem kan spreken. Het bord helpt kinderen met een spraak- of taalbarrière om zich te uiten. Dit maakt het makkelijker om elkaar te begrijpen en met elkaar te spelen. Kijk dit filmpje als je wilt weten hoe dat werkt.
Chantal: “Mijn zoon met een verstandelijke beperking heeft vaak aan de kant gestaan, omdat kinderen om hem heen hem niet begrepen en hij geen mogelijkheden had om zichzelf uit te drukken. Nadat hij later een IPad had met pictogrammen kon hij mee gaan spelen en ook leren om samen te spelen. Ik had hem graag eerder gegund dat hij zo'n hulpmiddel had. “