Uiteraard weten we van de Toeslagenaffaire en wat een afgrijselijke situaties daardoor zijn ontstaan. Hoe het de toekomst van vele gezinnen, ouders en kinderen, heeft geraakt. En nog steeds doet.
Daarom kwam het verhaal van een slachtoffer, Batya Brown, bij de Beeldvormende Avond van 20 maart 2025 extra hard binnen. Commissieleden Loes van Dommelen en Chantal Wolters van PvdA-GroenLinks Meierijstad hoorden het aan.
Geraakt!
Tijdens de Beeldvormende Avond werden de deelnemers meegenomen in de geschiedenis van de toeslagenaffaire, een gedupeerde kwam met haar verhaal aan het woord en we hoorden wat Meierijstad doet voor de gedupeerde die graag hulp willen van de gemeente.
Loes was zeer geraakt door de bijeenkomst: “Het raakte mij enorm. De strijd om erkend te worden. De strijd om geen nummer of gedupeerde van het systeem te worden, maar een mens te zijn met elk haar of zijn eigen verhaal. Dit is de reden voor mij om in de politiek te gaan. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zichzelf mag zijn. Erkend en gezien en gehoord wordt.”
Vertrouwen in de overheid ontbreekt
Het gaat vaak over het ontbrekende vertrouwen in de overheid. “Na gisteren begrijp ik dat weer een beetje meer…” zegt Loes. “Het raakte me dat er zoveel gedupeerden zijn die niet bij de gemeente aankloppen voor hulp. Omdat zij het vertrouwen in de overheid zijn verloren.”
Maar Meierijstad doet veel voor de slachtoffers
De gemeente Meierijstad doet veel om dit vertrouwen terug te winnen. Loes was onder de indruk van de tijd die medewerkers van de gemeente nemen om te zorgen dat deze gedupeerden een nieuwe start kunnen maken. En van de hulp die er daadwerkelijk wordt geboden.
Dit beleid zit in de portefeuille van onze wethouder Menno Roozendaal. Die niet alleen van ons de complimenten krijgt voor de zorgvuldigheid en menselijkheid van de aanpak in Meierijstad voor gedupeerden.
“Ik baal ervan dat deze mensen zoveel strijd hebben moeten leveren om gezien en erkend te worden. Dat zij hun verhaal zo vaak hebben moeten doen en dat de gevolgen voor deze gezinnen zo enorm groot zijn.”
Loes van Dommelen: Ik begrijp dat het vertrouwen soms ontbreekt. Maar voor mij zit de kracht in het samen. De verbinding met elkaar aan gaan en samen leren van deze situatie. We kunnen de schade hopelijk nog herstellen.
Overweging
Loes: “Ik dacht gisteren ook aan mijn eigen situatie. Wij zijn ook een gezin dat ieder jaar kinderopvangtoeslag aanvraagt. Het aanvragen van die opvangtoeslag is super-ingewikkeld en daarom vragen we altijd maar wat minder. Want stel je voor….? Wat als het ons gezin getroffen had dat we een bedrag moesten terugbetalen dat we niet op kunnen hoesten?”
Er is ook een andere kant. De kinderopvangtoeslag maakt het voor Loes en haar man ook mogelijk dat hun kinderen 3 dagen naar een gastouder kunnen. “Dat ik ze met een gerust hart daar kan achterlaten en lekker kan werken.”
“Dan bedenk ik me weer dat er ook gastoudergezinnen en kinderopvang-organisaties, bewust, verkeerd zijn omgegaan met de toeslagen en voor een deuk in het vertrouwen in dergelijke organisaties heeft veroorzaakt. “
Loes: Ik snap dat je je dan afvraagt waar je je kind dan nog met een gerust hart kan achterlaten?
Batya Brown
Batya is veel meer dan een slachtoffer. Ze is onder meer moeder, kunstenares en Spoken Word artiest. Lees hier meer over haar!
Terugkijken?
Hier kun je de bijeenkomst terugkijken (vanaf minuut 6.36 begint de presentatie).