• info@pvdagroenlinksmeierijstad.nl
Sharon Thonies

Eenzaamheid onder jongeren komt vaker voor dan je denkt

Sharon Thonies is met haar 26 jaar de jongste kandidaat in de top 10 van de PvdA-GroenLinks kieslijst. Ze staat op plek 9, woont in Veghel en is pas een klein jaar lid van GroenLinks.

Als student aan de Kunstacademie St Joost in Den Bosch is Sharon veel bezig met kunst en cultuur. Ze studeert in de richting grafisch ruimtelijk. “Mijn kunst is altijd toegepast. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken werk te maken, het vertelt een verhaal of is functioneel. Ik specialiseer me in keramiek, illustreren, grafisch vormgeven en storytelling. En het liefst breng ik al die onderdelen samen in een project”.

Momenteel volgt Sharon een minor in Breda. Dat betekent dat ze veel moet reizen. “Helaas is er geen treinverbinding rechtstreeks naar Veghel, dus ik ben best lang onderweg”. Ze groeide op in Boekel en belandde via wat omwegen uiteindelijk in Veghel waar ze sinds begin 2021 pas woont.

“De afgelopen jaren ben ik politiek geïnteresseerd geraakt. Met name de landelijke politiek vind ik interessant, ik volg Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks en vindt haar erg overtuigend. Ze luistert goed naar mensen en brengt haar verhaal goed over. Toen ik een oproep zag dat je ook lokaal actief kunt worden bij GroenLinks, heb ik me aangemeld”.

Naast kunst en cultuur vindt Sharon jeugdzorg een belangrijk onderwerp. Ze is ook vrijwilliger bij Stichting Join Us dat zich inzet tegen eenzaamheid onder jongeren. “Ze zijn in Meierijstad begonnen, maar inmiddels werkzaam door heel Nederland. Mensen associëren eenzaamheid vaker met ouderen, maar onder jongeren komt het helaas best veel voor”. De zorg voor ouderen combineren met cultuur ziet ze ook als kansrijk. “Bijvoorbeeld ouderen met dementie kan je echt raken met kunst en cultuur”.

Sharon werkt in de weekenden bij IKEA als keukenspecialist. “Met werk en studie heb ik best een druk leven. Maar ik vind politiek belangrijk, daarom wil ik actief worden. Verborgen armoede is zo’n onderwerp dat me bezig houdt. Of het beter betrekken van boeren bij de natuur, dat lijkt me goed, zij hebben veel kennis. We moeten zorgen dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan, maar in gesprek zijn en van elkaar leren”.