Donderdag 6 juli, vlak voor het zomerreces, sprak de gemeenteraad over de Kadernota 2024. Met deze nota geeft de gemeenteraad de kaders mee aan het college voor de begroting voor het jaar 2024. Dit heet ook wel de ‘Algemene Beschouwingen’.
Raadsleden Arie, Kwafo en Silvia hebben de afgelopen weken in de fractie de behandeling voorbereid. De raadsvergadering startte al om 16.00 uur en duurde tot in de avond. Terugkijken kan hier. Omdat je kan doorscrollen naar de meest interessante momenten, heb je minder zitvlees nodig dan de raadsleden.
Hierna onze inbreng voor deze algemene beschouwingen. PvdA-GroenLinks zag geen aanleiding om, aanvullend op de ambities die al door het college zijn verwoord, nog andere eisen te stellen of voorstellen te doen. Ook zagen we geen noodzaak de door andere fracties ingediende (en meestal ook weer ingetrokken) moties en amendementen te steunen. Uiteindelijke waren er nog 2 moties over.
Kadernota vastgesteld
Na de lange zit, met korte en niet heel opzienbarende debatjes, werd uiteindelijk de Kadernota aangenomen. Met algemene stemmen.
De Kadernota wordt verwerkt in de begroting die we eind 2023 in de raad bespreken.
1e termijn fractie PvdA-GroenLinks
Met een Kadernota kijken we vooruit naar onze toekomstige plannen en de financiering daarvan. We vinden het belangrijk om af te trappen met het nogmaals zeggen dat het voor de fractie van PvdA-GroenLinks belangrijk is dat we onze inwoners zoveel mogelijk ondersteunen waar nodig. We moeten erop letten dat onze inwoners, en ook onze tijdelijke inwoners zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten, niet buiten de boot vallen. Een groot risico in deze tijden waarin alles duurder wordt, al dan niet door de zogenoemde “graaiflatie”. De financiële krapte zit vooral in de exploitatiebegroting, terwijl onze Algemene Reserves meer dan genoeg ruimte laat zien.
Een voorbeeld waar deze tegenstrijdigheid speelt, is het Omnipark in Erp. Inzet vanuit de Algemene Reserve zou dit plan financieel haalbaar kunnen maken, maar financiële regels dwingen ons om ruimte te zoeken in de reguliere exploitatie die momenteel krap is. Het is overigens al geruime tijd stil rond dit project.
Kan het college ons een update geven?
Antwoord wethouder: voor het eind van het jaar komt er een Raadsinformatiebrief met de stand van zaken
En als we nu toch bezig zijn…kan het college een update geven over de zoektocht naar een nieuwe woningbouwlocatie in Schijndel, nu de locatie van 400 woningen niet door kon gaan?
Antwoord wethouder: Ook hier volgt een Raadsinformatiebrief (RIB) voor verschillende onderzochte locaties.
We hebben even overwogen of we een win-win situatie konden creëren. Meer handhaving enerzijds en ‘zichzelf terugverdienende BOA’s’ anderzijds, om ruimte te geven in de reguliere exploitatie. Uit antwoorden op onze technische vragen bleek dat niet haalbaar. Jammer. Want heel veel mogelijkheden hebben we als gemeente niet om inkomsten te genereren om onze ambities te realiseren.
Wij roepen het college dan ook op om samen met de Provincie en de VNG naar oplossingen te zoeken zodat budgetten uit de Algemene Reserves ook, al is het maar deels, structureel ingezet kunnen worden. Zouden daar geen nieuwe spelregels voor kunnen worden ontworpen?
Heeft het college al over deze mogelijkheden met collega gemeenten of de VNG gesproken?
Antwoord wethouder: Ja, er is al hierover gesproken.
Dan willen we nog een paar belangrijke punten kort aanstippen die voor PvdA-GroenLinks belangrijk zijn:
- N279: onze tunnelvisie
We willen nogmaals benoemen dat voor ons een leefbare, slimme en toekomstbestendige oplossing voor de problematiek rondom de N279, de Rembrandtlaan en de NCB-laan ontzettend belangrijk zijn. We blijven er aandacht voor vragen. - Zoeken en ontwikkelen met lef
Bijna voor alles wat we in Meierijstad willen, is ruimte nodig. Die ruimte is niet oneindig. En zelfs áls er ruimte lijkt te zijn, hebben we ons als gemeente vaak zelf belemmeringen opgelegd, waardoor interessante ontwikkelingen niet mogelijk zijn. We moeten vaker kijken naar ‘ja, mits’, dan naar ‘nee, tenzij’. We kunnen het wèl: denk aan de Glazen Boerderij in Schijndel en de Noordkade in Veghel.
Zo is wat ons betreft hoogbouw in het centrum van Veghel zeker bespreekbaar en wat ons betreft gaan we de samenwerking met de woningcorporaties nog verder uitbreiden en kijken waar we kunnen ontwikkelen met lef voor bewoners die niet zelf een huis kunnen bouwen of kopen. - Duurzaamheid
We hebben een goed duurzaamheidsbeleid en we doen al veel, dat horen we dan ook regelmatig terug. De daken op de huizen en bedrijven komen steeds voller te liggen met zonnepanelen zodat de stroom niet eens meer het net op kan. Maar dat laat ook zien dat het niet alleen zit in technische innovaties. Uiteindelijk is er ook een sociale verandering nodig. We kunnen en zouden samen minder elektriciteit kunnen verbruiken, meer plantaardig kunnen eten en langer met onze spullen doen.We zijn benieuwd welke plannen het college heeft om in 2024 aan deze broodnodige sociale verandering te werken.
Daarnaast vragen we het college om een koploperspositie te pakken als het gaat om het verduurzamen van ons eigen vastgoed. De nieuwe binnenbaden zijn een mooi voorbeeld, maar we zien graag dat al het maatschappelijk vastgoed, tenzij niet rendabel, met spoed wordt verduurzaamd om zo een goed voorbeeld te geven en zo structureel de gemeentelijke lasten te verlagen.
Kan het College een overzicht uitreiken welke duurzaamheidsinvesteringen eerder kunnen worden uitgevoerd dan momenteel gepland en onder welke voorwaarden, bijvoorbeeld qua geld of menskracht, dat kan?
Antwoord wethouder: Er komt een raadsinformatiebrief over de duurzaamheidsinvesteringen maatschappelijk vastgoed.Duurzaamheid, schone lucht, biodiversiteit en klimaat, denk aan hitte, droogte en hevige regenval, gaan hand in hand en hebben een grote ruimtelijke impact. Een belangrijk instrument om onze doelstellingen rondom deze thema’s te realiseren is de Omgevingswet. Dat geeft de mogelijkheid om onze ambities vast te leggen. Wat ons betreft moeten deze thema’s daarom een prominente plaats krijgen in de toekomstvisie van Meierijstad. Wij geven bij de totstandkoming van deze visie dan ook graag onze kaders mee.
- Voortgang implementatie Omgevingswet
Onze fractie maakt zich zorgen over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet binnen de gemeentelijke organisatie die op 1 januari 2024 in gaat. In de zogenoemde gereedschapskist, bestaande uit de Omgevingsvisie, Programma’s, Omgevingsplan en Omgevingsvergunningen ontbreken nog veel zaken. Met name rondom het omgevingsplan is het stil. Wij zouden graag een planning en voortgang zien, gericht op hoe de gemeente na 1 januari omgaat met initiatieven van ontwikkelende partijen en particulieren. Daarnaast worden er voor de omgevingsvisie nu dromen opgehaald en ontbreken de kaders die toch echt door de Raad moeten worden bepaald.
We vragen het college hoe ver staat het met het ontwikkelen van de omgevingswet. En gaat de gemeente werken met buitenplanse omgevingsplanactiviteiten of met een wijziging van het omgevingsplan om te zorgen dat we ruimtelijke ontwikkelingen kunnen afhandelen?
Antwoord college: Er komt een Beeldvormende avond die antwoorden gaat geven op deze vragen.
Afsluitend
Voor wat betreft de financiële keuzes die PvdA-GroenLinks gaat maken en dus de financiële richting voor het college, gaan wij uit van de afgesproken trendmatige verhoging (welke dit jaar rond de 3,5% zal uitkomen) en de stellingen 1, 4 en 7 (NB: zie tekst in Kadernota). Dat wil zeggen een sluitende begroting voor komend jaar en het accepteren van een niet-sluitende begroting op langere termijn. Bovendien zijn wij van mening dat wat minder voorzichtig ramen acceptabel is. Hierbij tekenen wij wel aan dat we volgend jaar weer dezelfde stappen qua keuzes zullen moeten nemen.