De Vlagheide. Een oude vuilnisbelt in Schijndel. Waarom maken wij ons daar dan zo druk over? Tijdens de raadsvergadering van 12 december 2024 verwoordde (tijdelijk) fractievoorzitter Kwafo Acquaah Arhin ons standpunt over het eerste deel van de plannen voor de Vlagheide waarvoor het college nu een zogenoemd voorbereidingskrediet wil hebben.
Al in 2022 en in 2023 heeft de fractie van PvdA-GroenLinks Meierijstad bij de visie over de Vlagheide al toegelicht waarom we zeer terughoudend zijn wat betreft de plannen rondom de Vlagheide. De essentie: ontwikkeling ok, maar wél met respect voor de natuur.
De Vlagheide heeft veel potentie en is daarmee belangrijk voor het vergroten van de aantrekkelijkheid van inwoners en bezoekers van Meierijstad. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van de natuur die zich daar de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Het moet geen pretpark worden met een grote toeloop, verkeer en veel horeca.
Milieu Effect Rapportage (MER)
We hebben voorafgaand aan de raadsbehandeling nog vragen gesteld aan het college over het wel of niet opstellen van een MER.
MER: Milieu Effect Rapport. Bij een mer-beoordeling kijkt het bevoegd gezag of een plan of project aanzienlijke milieueffecten kan hebben. Als dat zo is, moet een milieueffectrapport worden opgesteld. Een mer-beoordeling kan aan de orde zijn bij plannen (zoals de omgevingsvisie) en projecten (zoals de omgevingsvergunning).
Het college vindt een MER echter niet noodzakelijk. Een gemiste kans wat ons betreft. Een MER-beoordeling is namelijk een prima hulpmiddel bij het nemen van besluiten, waarbij het milieubelang een volwaardige plaats krijgt in de besluitvorming. Ook voor de Vlagheide vinden we dat het milieubelang integraal meegewogen moet worden: we moeten opletten dat het gebied niet onevenredig wordt belast qua sport, recreatie, toerisme, maar ook met bedrijvigheid.
Kwafo Acquaah Arhin: "Er moet een goede balans blijven tussen deze belangen en de belangen van Natuur, landschap en milieu."
We zouden daarom het liefst een uitgebreide MER uit laten voeren voor het gehele gebied, dus fases 1 en 2, maar zagen hiervoor onvoldoende steun in de raad en hebben daarom geen motie of amendement ingediend. Daarnaast heeft de wethouder in de raad nogmaals toegelicht dat de plannen via een uitgebreid participatietraject zijn opgesteld en dat de natuurwaarden zoveel mogelijk zijn gerespecteerd.
Moutainbikeroute
In het plan zit ook een verhard fietspad en een mountainbikeroute. Zoals natuurwerkgroep Eerdse Bergen constateerde, zit er een groot verschil tussen de eerder aangeboden visie en het plan als het gaat om de mountainbikeroute. Op de kaart lijken het wat krabbels op een kaartje, lang niet zo ver uitgewerkt dan de geasfalteerde route. De wethouder bevestigde dat de route wél al zo goed als vast is, ook al is het een dun lijntje op de kaart en dat deze na uitgebreid overleg tot stand is gekomen. Daarom was het niet meer nodig om de wethouder expliciet te vragen om nog eens met de betrokken natuurverenigingen rond de tafel te gaan om nog eens goed te kijken naar de inrichting van de MTB route in verhouding tot de natuurwaarden. Dat is dus al gebeurd.
Reactie wethouder
De wethouder reageerde verder ook op andere vragen en bijdragen uit de raad. Zo gaf de wethouder aan dat 5% van het ‘struweel’ wordt ingenomen door de paden die ‘s nachts niet toegankelijk zijn. Voor de semipermanente fietspaden wordt gekeken naar een goede invulling en bij voorkeur geen asfalt. Op deze manier gaf hij aan dat er heel bewust is gekeken naar het behoud van natuurwaarden.
Onze fractie kan om die reden in deze fase instemmen met de plannen. Uiteraard blijven we de vinger aan de pols houden. Zeker bij de volgende fase als het gaat om de invulling om de Vlagheide heen, zoals verkeer en horeca.